måndag 5 april 2010

Har vi något att lära av Google?

Enligt SvD Näringsliv den 3 april värvade Google det svenska paret Ola Rosling och Anna Rönnlund till huvudkontoret i Kalifornien för deras metod att pedagogiskt hantera stora mängder information. (Ni har väl sett professor Hans Roslings ”bubbeldiagram” som visar på att fattiga länder faktiskt gör framsteg. I annat fall finns det på Youtube och är riktigt underhållande och informativt).


Google som är en väldens populäraste arbetsplatser och har sikte på att locka till sig ”the best and the brightest” från hela världen. De försöker skapa en maximalt kreativ arbetsplats och anser att ett sätt att locka till sig de allra bästa är att låta de anställda lämna sin tvätt och klippa sig på jobbet. Ett annat sätt att hålla kreativiteten på en hög nivå är att de anställda uppmanas att lägga en dag i veckan på egna projekt som inte är direkt relaterade till deras arbetsuppgifter enligt SvD.

Jämför vi med hur svensk arbetsmarknad ser ut idag så verkar vi ha valt en helt annan linje. Vi strävar att öka produktiviteten och inför Lean management även på traditionella kontorsjobb. Allt för att minska sk onödigt arbete och minimera antalet anställda. Vi vet alla att kreativiteten minskar betydligt om man har en hård styrning genom fastlagda rutiner (löpande band tänkande). Frågan är vad som är bäst? En viss frihet i jobbet som medger en viss kreativitet, eller att alltid försöka vara 110% fokuserad på jobbet 8 timmar om dagen?

Det kan i alla fall konstateras att Google har lyckat rätt bra så att de 15 år efter sitt bildande till och med kan forma sin egna utrikespolitik mot Kina som journalisten Josef El Mahdi skrev i tidningen.

Jag tror att svenskt näringsliv skulle må bra av att tillåta lite mer kreativitet, då kanske de stora idéerna kommer så småningom. Lite mer rock and roll i näringslivet tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar