I en tänkvärd ledare i Expressen om "Näringslivets förakt mot utbildning" tas tråden upp om föraktet mot humaniora och andra ämnen som inte är direkt yrkesinriktade.
Men är det inte så att vi under en längre tid har utvecklat ett nästan till gränsen förakt för professionella aktörer genom att marginalisera, effektivisera och standardisera jobben till den grad att de som är professionella i sina yrken inte längre passar in. Alternativt att de vantrivs av tristess och inte får ta några nya utmaningar. Nollfelsambition och att eliminera alla avvikelser skapar lätt rigida och utvecklingsfientliga miljöer. Även kvartalsekonomin har en viktig roll som en stor hämmande faktor på långsiktig utveckling, då framtida och långsiktiga investeringar för framtiden inte gärna genomförs då det kan påverka nästa kvartalsrapport negativ och då även börskursen. EQT:s vd Conni Jonsson, uttaladne i SvD Näringsliv pekar på samma sak då där han påtalar att börsen ställer kortsiktiga vinstkrav på bolagen, samt att det är svårt att rekrytera duktiga personer till börsbolag. Läs gärna artikeln HÄR
Nu åter till ledaren i Expressen som tar upp ett för oss personalmänniskor ett känt fenomen. När vi rekryterar från våra universitet och högskolor går man noga igenom om man läst rätt program med rätt inriktning och helst från "rätt" skola också. Vi vill ha dom så färdigutbildade som möjligt så att dom snabbt kan anpassa in sig i organisationen och fortsätta att göra "det alla andra gör och som vi alltid har gjort". I England och Tyskland har man en annan inställning där man mer ser på om man har en adekvat akademisk utbildning. Det som mer specifikt rör arbetet ordnar man internt, vilket även säkrar att du får en mer heterogen organisation. Eller som man skriver i Expressens ledare. "Vår oförmåga att se kompetens om den inte är formpressad och etiketterad på det vanliga instrumentella sättet. Gränsen för den eftertraktade normaliteten är snävare i svenskt näringsliv än på många andra håll". Läs gärna ledaren HÄR
Det införs nu en ISO-certifiering för rekryteringar, tyvärr tror jag inte att den kommer att ändra processen till det bättre. Snarare tvärtom att vi ännu mer kommer att cementera fast det nuvarande systemet. Blir en rejäl "tankefälla" Fast det är klart väldigt intressant för miljardindustrin inom certifieringar och för alla processfundamentalister.
Nej jag tror att det är viktigt att se mer långsiktigt och se på helheten istället för enbart detaljer. en alltför stor detaljstyrning skapar inga innovationer och hämmar utvecklingen. Återinför yrkesheder och professionalismen istället för de robotliknande arbetsprocesser likt löpande band som utformas och genomförs för fullt ute i yrkeslivet numera även inom tjänsteproduktion, det skulle alla må mycket bättre av.
Följ mig gärna på Facebook:
Följ mig gärna på Facebook:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar